Vacatures (2): Stadermann Luiten zoekt een advocaat-medewerker en advocaat-stagiaire Lees meer

HR 22 december 2017 ECLI:NL:HR:2017:3268

In twee zaken hebben de bij een ongeval betrokken bestuurders pas na het ongeval, maar op dezelfde dag een WAM-verzekering afgesloten. WAM-verzekeraars weigeren de door de benadeelden geleden (letsel)schade te vergoeden, omdat de motorrijtuigen ten tijde van het ongeval onverzekerd waren. Verzekeraars zijn in het RDW-register opgenomen als WAM-verzekeraar van de betrokken voertuigen met ingang van de dag van het ongeval. Het RDW-register biedt niet de mogelijkheid om een tijdstip te registreren met ingang waarvan een verzekering dekking biedt.
De centrale vraag in deze prejudiciële procedure is of de verzekeraar aan de benadeelde kan tegenwerpen dat de verzekeringsdekking nog niet was ingegaan op het tijdstip waarop het schadetoebrengende feit zich heeft voorgedaan. Art. 11 lid 1 WAM is gebaseerd op en komt overeen met art. 11 paragraaf 1 van de Gemeenschappelijke bepalingen behorende bij de Benelux-overeenkomst betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen. Deze bepaling biedt geen grond om aan te nemen dat de omstandigheid dat voor het betrokken motorrijtuig op het moment waarop het schadetoebrengende feit zich heeft voorgedaan, (nog) in het geheel geen verzekeringsovereenkomst met de betrokken verzekeraar van kracht was, tot de rechtsfeiten behoort die de verzekeraar een benadeelde niet kan tegenwerpen. Een verzekering biedt in beginsel slechts de dekking die is overeengekomen, ook waar het betreft het aanvangsmoment van de dekking.
Hieraan wordt voor het Nederlandse recht niet afgedaan door art. 13 lid 7 WAM, dat niet is gebaseerd op het Benelux-verdrag. Art. 13 lid 7 WAM houdt mede in dat de verzekeraar het daarin neergelegde wettelijke bewijsvermoeden mag ontkrachten. Deze bepaling brengt niet mee dat de verzekeraar aansprakelijk is voor schade waarvan vaststaat dat deze is ontstaan voor het tijdstip van ingang van de verzekeringsdekking. Indien de na het schadetoebrengende feit tot stand gekomen verzekeringsovereenkomst wel dekking biedt voor de aan die totstandkoming voorafgaande periode waarin dat feit zich heeft voorgedaan, staat art. 11 lid 1 WAM eraan in de weg dat de verzekeraar de benadeelde tegenwerpt dat zich geen onzeker voorval heeft voorgedaan.

Print

22 december 2017

ECLI:NL:HR:2017:3268